Dietetyczne muffinki bez mąki!

gwiazdka2 - KopiaMuffinkowa akcja rozpoczęła się kilka dni temu i już pojawiają się pierwsze przepisy dla dbających o linię łasuchów. Postanowiłam dzisiaj sama przygotować porcję dietetycznego podwieczorku. Mówiąc szczerze, moje dzisiejsze babeczki powstały z resztek, które znalazłam w domu po powrocie z wakacji. Ale mogę je spokojnie polecić – wyszły smaczne i nawet całkiem ładnie wyglądają! Ich przygotowanie zajęło mi dosłownie kilka minut.

Zgodnie z zasadami akcji, moje muffinki nie zawierają pszennej mąki ani białego cukru!

Do przygotowania 12 babeczek potrzebujemy następujących składników:

  • 3 jajka
  • 4 łyżki mielonych otrębów owsianych
  • 1 łyżkę skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki owocowego jogurtu bez dodatku cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego
  • 7 suszonych daktyli
  • Odrobina zapachu cytrynowego dla dodania pięknego zapachu
  • Szczypta pestek słonecznika i tartej skórki pomarańczowej do posypania

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce razem z jogurtem. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do pozostałych składników. Daktyle kroimy na drobne kawałeczki. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając łączymy z pozostałą masą. Dodajemy odrobinę aromatu cytrynowego, ciągle delikatnie mieszając. Przelewamy masę do silikonowych foremek, posypujemy odrobiną pestek słonecznika i tartą skórką pomarańczową a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 20 minut. Gdy muffinki się zarumienią, wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Tak jak wszystkie słodkie babeczki, doskonale będą smakowały z mlekiem!

muffinkimuffinybabeczki

Polecane przepisy

8 Comments

  1. zakochałam się <3 muszę je zrobić. tak! jutro na pewno je zrobię

  2. Muffinki są idealne nie tylko na deser 🙂 Twoje wyglądają bardzo smacznie ;D

  3. Od jakiegoś czasu chodzą za mną takie muffinki 🙂 Twoje wyglądają baaaardzo kusząco ;D

  4. Takie muffiny w wersji dietetycznej muszą być bardzo smaczne 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do siebie :>

  5. dla mnie bomba! a skąd takie śliczne osłonki na babeczki? 🙂

  6. Fajny przepis, chociaż martwi mnie ilośc żółtek – ostatecznie to strasznie dużo cholesterolu jak na dietetyczne danie ;).

    1. 1/4 żółtka na 1 babeczkę – jak dla mnie to nie taka straszna ilość, w końcu nie zjadamy wszystkich babeczek na raz! Są różne zdania na temat jajek na diecie, ja ich nie unikam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *