Z samego rana zapraszam Was na pyszne i zdrowe śniadanie.
Kolejna odsłona śniadaniowego placka – aby urozmaicić sobie zjadane posiłki, do przygotowania placuszka wybieram dodatkowe składniki, które pozwalają aby zawsze smakował inaczej. Ostatnio miałam ochotę na placka z dodatkiem wiórków kokosowych i kakao. Nie zapomniałam tez o sezonowych owocach – akurat w kuchni czekały na mnie truskawki.
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- 1/2 łyżeczki wiórków kokosowych
- odrobina twarogu 0%
- kilka pięknych truskawek
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju do smażenia
Otręby i jajko dokładnie mieszamy. Dodajemy kakao, wiórki kokosowe i odrobinę proszku do pieczenia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Gdy olej będzie gorący wylewamy naszą masę na patelnię i formujemy placuszka. Smażymy ok. 1 minuty z każdej strony, na małym ogniu. Twaróg mieszamy z cukrem. Truskawki kroimy w ćwiartki. Na gotowego placka nakładamy twaróg i dekorujemy truskawkami. Do popicia proponuję szklankę mleka! SMACZNEGO!
Przepis dołączam do akcji – Dietetyczne śniadania!
Placuszek na pewno smaczny, jednak ja bym się nim nie najadła ;D Bardzo lubię takie owsiane placki, jednak ostatnio smakują mi na wytrawnie ;d
Dziś będe robić <3