25 października to Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji postanowiłam przygotować szybkie danie z makaronem. Na sklepowych półkach możemy znaleźć różne jego rodzaje – przyciągają one przede wszystkim różnorodnymi kształtami i oryginalnymi kolorami ale warto jest też zwrócić uwagę na ich skład. Ja, od kilku już lat, wybieram makarony pełnoziarniste, gdyż są one po prostu zdrowsze!
Gdy myślę o najczęściej przygotowywanych przeze mnie daniach z makaronem, mogę wymienić 4 pozycje: po pierwsze – tradycyjne spaghetti bolognese, po drugie – lasagne ze szpinakiem, po trzecie – penne z sosem serowym i wreszcie po czwarte – fusilli z tuńczykiem.
To właśnie ostatnią pozycję wybrałam na dzisiejsze święto makaronu!
Składniki:
- 2 garści pełnoziarnistego makaronu Fusilli
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ok. 50g kaparów
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta czarnego, mielonego pieprzu
- kilkianaście świeżych listków oregano
- łyżka oleju
Na patelni rozgrzewamy olej. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i podsmażamy na patelni. Dodajemy pomidory, suszone zioła i kapary. Całość mieszamy i podgotowujemy ok. 10 minut. Makaron fusilli gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby był al dente (chyba, że wolicie bardziej ugotowany – to tylko kwestia upodobań). Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i całość dokładnie mieszamy aby sos otoczył ze wszystkich stron nasze makaronowe świderki. Gotowe danie podajemy posypane drobno posiekanymi, świeżymi listkami oregano.
makaron z tuńczykiem, mniam!
Pysznie 🙂