Harira z soczewicą i daktylami

Harira to sycąca zupa pochodząca z Maghrebu. W internecie znaleźć możecie sporo wersji – mięsna, wegetariańska, z ciecierzycą, soczewicą…

Ja postawiłam na wersję wegańską z dwoma rodzajami soczewicy z dodatkiem daktyli i ziaren granatu. Jest słodka a jednocześnie przyjemnie pikantna z uwagi na dodatek chili i harissy.

Inspiracją była dla mnie zupa, którą jadłam kiedyś w lubianej przeze mnie restauracji. Udało mi się osiągnąć zamierzony efekt, a może nawet jest smaczniejsza.

Składniki na 4-5 porcji:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • imbir – kawałek około 3 cm
  • 2 średnie marchewki pokrojone w półplasterki
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki ostrej papryki chili w proszku
  • 1 laska cynamonu
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka harissy
  • ½ łyżeczki szafranu (można pominąć)
  • 1 puszka pulpy z pomidorów (lub szklanka przecieru pomidorowego)
  • 2 płaskie łyżki miodu gryczanego
  • 2 litry wody
  • 1½ szklanki zielonej soczewicy
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie pół kiszonej cytryny
  • 6 dużych daktyli + 3 sztuki do podania
  • świeża kolendra
  • pestki z 1 sztuki granatu

Przygotowanie:

Soczewicę zalej wodą i odstaw na kilka godzin. W tym czasie 1 raz wymień wodę na czystą. Po kilku godzinach, gdy soczewica napęcznieje odlej wodę i wypłucz ziarna. Dzięki temu procesowi łatwiej się ugotują i będą lepiej trawione. Czosnek i imbir pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i podsmaż delikatnie uważając, żeby się nie przypalił. Następnie dodaj pokrojoną w półplasterki marchew oraz przyprawy – laskę cynamonu, imbir, kumin, kolendrę, paprykę, kurkumę, liście laurowe, harissę i szafran. Wymieszaj przyprawy, dodaj pulpę z pomidorów i wodę oraz miód. Następnie dodaj soczewicę, pół kiszonej cytryny (można pominąć lub dodać trochę soku z cytryny) i 6 daktyli w całości, wymieszaj i gotuj zupę, aż soczewica zmięknie a woda nieco się zredukuje.

Zupa najlepiej smakuje kolejnego dnia.

Przed kolejnym podgrzaniem dodaj do zupy ziarna z połowy granatu. Resztę ziaren dodaj już do zupy na talerzu, skrop sokiem z cytryny, udekoruj świeżą kolendrę i pokrojonym w paseczki daktylem.

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *