Jeśli jeszcze nie jedliście hummusu, koniecznie musicie go wypróbować. Ta wersja jest niezwykle prosta do wykonania – składa się jedynie z kilku produktów ale z powodu swojego niezwykłego smaku postanowiłam umieścić ją na blogu. Hummus jest doskonały do kanapek, jako dodatek do dań kuchni arabskiej, chlebków naan a także do wyjadania ukradkiem z lodówki, zupełnie bez dodatków.
Składniki:
- puszka ciecierzycy gotowanej na parze
- czubata łyżka masła orzechowego Sante lub Primavika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mały, wyciśnięty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
Wszyskie składniki miksujemy na gładką masę, przekładamy do słoiczka lub od razu podajemy. Oto cała filozofia hummusu. Smacznego:)
Następnym razem zrobię taki na pewno, jak tylko wyjem ten, który mam obecnie 🙂 Z masłem orzechowym musi smakować świetnie 🙂
hummus z orzechową nutą to super pomysł!
bardzo fajny przepis a i wygląda pysznie 🙂