Jaglane brownie!

gwiazdka2 - KopiaPonieważ uwielbiam kaszę jaglaną nie mogłam nie zauważyć przepisu, który pojawił się na moim ulubionym kulinarnym blogu: Moje wypieki! Brownie z kaszy jaglanej z orzechami pekan autorstwa Pani Doroty wygląda tak pysznie, że od razu postanowiłam go upiec. Z uwagi na to, że praktycznie nigdy nie kopiuję przepisów, ten również nieco zmodyfikowałam. Zobaczcie sami co z tego wyszło!

DSC_0084

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej 
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju
  • 1/2 jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru brzozowego
  • 1/2 szklanki odtłuszczonego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

W misce mieszamy jajka, jogurt, kakao, cukier brzozowy, olej i proszek do pieczenia. W małym garnuszku zagotowujemy niewielką ilość wody. Gdy będzie się gotować dodajemy do niej kaszę jaglaną i gotujemy ok. 15 minut aż bardzo mocno napęcznieje. Następnie przekładamy kaszę do masy i za pomocą blendera łączymy dokładnie wszystkie składniki. Blaszkę (ja użyłam blaszki 15/30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.

100D30001 (4)

Polecane przepisy

5 Comments

  1. Ciekawy pomysł, intryguje mnie smak 😉

  2. Otrzymujesz ode mnie NOMINACJĘ do Liebster Award! 😀
    Szczegóły u mnie na blogu – krótkie pytania głównie dotyczące gotowania i kuchni, więc myślę, że odpowiadanie na nie to sama przyjemność ;))

  3. Świetne ciasto , bez mąki. Cudo. Świetny pomysł:)

  4. Wygląda, że zakalec jak nic 😉

    1. To jest poprostu dość mokre ciasto, nie nazwałabym tego zakalcem. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *