Było już jaglane Blondie&Brownie, było proste jaglane brownie a teraz czas na wersję z masłem migdałowym, którego smakiem jestem nadal bardzo oczarowana:)
O walorach kaszy jaglanej pisałam już wcześniej na blogu. Ciasta jaglane mają dość specyficzną konsystencję i nie każdemu smakują. Warto jednak wypróbować tą zdrowszą alternatywę dla słodyczy – może przypadnie Wam do gustu, a z uwagi na dużo mniejszą kaloryczność z pewnością skusi wszystkie kobiety:)
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- szczypta soli
- 3 jajka
- 50 ml oleju
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub sojowego w przypadku osób na diecie bezlaktozowej
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 1/2 szklanki odtłuszczonego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło migdałowe Primavika
W misce mieszamy jajka, śmietanę, kakao, cukier brzozowy, olej i proszek do pieczenia. Kaszę jaglaną gotujemy na wrzącej, lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Następnie przekładamy kaszę do misy blendera, dodajemy przygotowaną wcześniej masę z jajkami i łączymy dokładnie wszystkie składniki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Gdy masa będzie miała dość gładką konsystencję, przelewamy ją do tortownicy. Na wierzchu robimy szlaczki z masła migdałowego i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 minut, aż do suchego patyczka.
świene brownie, u mnie dzisiaj też zdrowa wersja tego ciacha 🙂
uwielbiam jaglane brownie! z maslem orzechowym tym bardziej 🙂
Brownie uwielbiam, kaszę jaglaną i masło migdałowe także, więc takie ciasto to dla mnie ideał 😛 Wygląda wyśmienicie 🙂
Wygląda rewelacyjnie 🙂