Pyszne, proste, dietetyczne i zimne – to cechy idealnego ciasta na upały. Miałam ochotę na sernik na zimno, ale stwierdziłam, że na tak wysokie temperatury potrzebuję czegoś jeszcze lżejszego. Dlatego przygotowałam banalnie prosty jogurtowiec z galaretką z musu ze świeżych jagód. Ciasto szybko tężeje i jest naprawdę bardzo delikatne i smaczne. Z pewnością przygotuję go jeszcze kiedyś w innych kombinacjach smakowych.
Składniki na spód:
- 100 g ciastek owsianych Sante
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżka margaryny
Składniki na masę jogurtową:
- 4 jogurty naturalne (po 180 g = 720 g)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka stewii
- ⅔ szklanki wrzątku
Składniki na galaretkę jagodową:
- 1 szklanka jagód (ok. 130 g)
- 1 łyżeczka stewii
- 2 łyżeczki żelatyny
- ½ szklanki wrzątku
Ciasteczka owsiane dokładnie rozgniatamy i mieszamy z mielonymi migdałami. Margarynę rozpuszczamy i łączymy z masą. Dno tortownicy – moja o średnicy 18cm – wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę przekładamy na spód tortownicy i dokładnie przyklepujemy łyżką, aby była równa. Wstawiamy do lodówki, aby lekko stężała.
Jogurty naturalne mieszamy ze stewią. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w ⅔ szklanki gorącej wody. Dokładnie rozpuszczoną przelewamy do jogurtu i mieszamy – najlepiej mikserem, aby mieć pewność, że dokładnie rozprowadzi się po całym jogurcie. Gotową masę wylewamy na stężały spód z ciasteczek i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Moja masa jogurtowa stężała już po godzinie.
Jagody miksujemy ze słodzikiem. 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w ½ szklanki gorącej wody, przelewamy do jagód i ponownie miksujemy. Gdy jogurtowa masa będzie sztywna, wylewamy na nią jagodową galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Wygląda obłędnie. I te jagody. Pycha!
Wyśmienicie się prezentuje! I z pewnością jeszcze lepiej smakuje 🙂 Idealne ciasto na upały!
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam 😉
Wspaniały,,, ostatnio sama oszalałam na punkcie ciast na zimno.
Wygląda pięknie, ale ile wrzatku na masę jogurtową 1/2 czy "2/2" ?
Sprostuj bo nie wiem w jakiej ilosci rozpuścić tę żelatynę 🙂
Potrzebna będzie ponad połowa szklanki wrzątku – 2/3 🙂