Uwielbiam mleczne i jogurtowe desery, które mogę szybko przygotować i łatwo modyfikować. Ponieważ lubię smak kawy postanowiłam dziś dodać nieco kawowego aromatu do mojego deseru. Tak powstał mleczny mus z kawą zbożową i cynamonem.
Składniki na 4 malutkie porcje:
- 1 szklanka chudego mleka
- 2 torebki kawy zbożowej (użyłam waniliowej – można zastąpić 2 łyżeczkami Inki)
- odrobina aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki cukru brzozowego
- 250g serka twarogowego 0% tłuszczu
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka żelatyny
Mleko gotujemy i zdejmujemy z ognia. Do gorącego mleka wkładamy torebki kawy zbożowej i czekamy aż dobrze naciągnie. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Do mleka dodajemy serek, cukier brzozowy oraz cynamon i energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby nie powstały grudki. Następnie do masy wlewamy rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając. Gotową masę przelewamy do malutkich kokilek i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
Lubię takie lekkie desery 🙂
i kawa zbożowa i cynamon to zupełnie moje klimaty, właśnie sobie Inkę piję ;D do wypróbowania! 😉