W warzywniakach pojawiły się piękne, młode ziemniaczki. Chyba najbardziej lubię ich połączenie ze świeżym koperkiem. Tym razem przygotowałam je w wersji gotowano-pieczonej z dodatkiem aromatycznego sera Camembert i z dwoma prostymi jogurtowo-koperkowymi dipami.
Składniki:
- młode ziemniaki
- koperek
- zioła prowansalskie
- szczypta wegety
- kawałek sera Camembert
- oliwa z oliwek
I dip koperkowy:
- 100g jogurtu naturalnego
- świeży koperek
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- sok z 1/2 limonki
II dip koperkowy:
- 100g jogurtu naturalnego
- świeży koperek
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki sosu Tao-tao z kolendrą i limonką
Młode ziemniaczki dokładnie myjemy i gotujemy przez ok. 15 minut. Gdy ziemniaczki lekko zmiękną przekładamy je do żaroodpornego naczynia, nacinamy wzdłuż i wkładamy do każdego po kawałeczku sera Camembert. Posypujemy świeżym koperkiem, ziołami prowansalskimi, szczyptą wegety i lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w 200°C przez ok. 15 minut, aż lekko się zarumienią a ser się rozpuści.
Podajemy z dipami koperkowymi – orzeźwiającym z limonką i cytrynowym pieprzem oraz nieco słodszym z kurkumą i sosem z kolendrą formy Tao-tao.
Więcej przepisów na dania z młodymi ziemniaczkami znajdziecie w akcji: To my! Młode kartofelki:)
Młode ziemniaczki są najlepsze! 🙂 Pyszne dodatki 🙂