Czas na kolejną wersję dietetycznego śniadania! Na moim talerzu, w godzinach porannych, najczęściej można znaleźć małe, słodkie placuszki. Są one syte, dają energię na długie godziny a co najważniejsze są zdrowe. Na blogu przedstawiłam Wam już kilka wersji placuszków owsianych z różnymi dodatkami. Wszystkie przepisy znajdziecie w zakładce śniadania. Tym razem postanowiłam otręby zastąpić kaszą jaglaną! Przygotowanie placuszka zajmuje troszkę więcej czasu, ale jeśli nie musicie wychodzić z domu bardzo wcześnie to gorąco je polecam!
Składniki na 6 placków (2 porcje):
- ½ szklanki kaszy jaglanej (po ugotowaniu zwiększy swoją objętość)
- 2 małe jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka płatków migdałów (można dodać też inne dodatki np. pestki słonecznika lub dyni)
- 4 łyżeczki suszonej żurawiny
- 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Następnie przekładamy ją do miseczki, wbijamy jajka, dodajemy, siemię lniane, płatki migdałów i suszoną żurawinę. Wsypujemy 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie wykładamy jaglaną masę, rozkładając ją w formie placuszków. Smażymy z każdej strony, aż się zarumienią.
Do placuszków polecam aromatyczną kawę z mlekiem z dodatkiem cynamonu i imbiru!
Jeśli brakuje Wam któregoś ze składników potrzebnych do realizacji przepisu, możecie go znaleźć w sklepie internetowym z produktami firmy Sante! Wystarczy wcisnąć aktywny składnik w przepisie i zostaniecie przekierowani do sklepu, w którym możecie go nabyć. Znajdziecie tam także informacje o wartościach odżywczych użytych produktów.
Wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂