Pudding z nasionkami szałwi hiszpańskiej zwanej inaczej chia przygotujecie w kilka minut. Wystarczy zalać nasionka mleczkiem kokosowym, dokładnie wymieszać i gotowy deser wstawić na jakiś czas do lodówki aby nasionka napęczniały i stworzyły pyszną i delikatną masę. Taki podwieczorek będzie nie tylko smaczny ale też zdrowy, bo nie zawiera dodatku cukru a nasiona chia są bogatym źródłem między innymi białka, omega-3 i cynku.
Tylko kilka zdrowych składników wystarczy by wyczarować pyszny deser, idealny na wiosnę.
Składniki na 2 porcje:
- 3 łyżki nasion chia
- 250ml mleka kokosowego
- 1/2 świeżego ananasa
- 1 łyżka wiórków kokosowy
* opcjonalnie łyżeczka miodu
Mleczko kokosowe dokładnie wymieszaj w misce – jeśli mleko jest dobrej jakości w puszce powinny znajdować się dwie warstwy – woda kokosowa i gęsta, kokosowa śmietanka. Do gładkiego mleka kokosowego dodaj nasiona chia i wymieszaj. Przełóż gotową masę do szklanek i wstaw do lodówki na minimum godzinę (jeśli lubisz słodkie desery dodaj do masy odrobinę miodu. Ananasa obierz i pokrój na kawałki, wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki mus. Gdy chia napęcznieją i masa będzie już na tyle zastygnięta, że będzie można odwrócić szklankę do góry dnem, nałóż na wierzch mus z ananasa i udekoruj wiórkami kokosowymi. Voilà – deser gotowy!
Inną wersję puddingu chia z kokosowo-śliwkową posypką znajdziecie TUTAJ.
Przepis dołączam do akcji KOKOs – znajdziecie tam więcej ciekawych kokosowych przepisów.
O mniam, takie rzeczy to ja lubię 🙂
Bardzo ciekawy przepis na wykorzystanie Chia! Ja niestety nie mogę używać mleka kokosowego dlatego zastępuje je albo sojowym albo owsianym. 🙂
Z tym akurat nie ma problemu, każde się do tego nadaje – może być też migdałowe:)