Przedstawiam Wam przepis na wysokobiałkową sałatkę z fasolą, makaronem z czerwonej soczewicy, papryką i orzeszkami ziemnymi. Przygotowanie sałatki zajmuje bardzo niewiele czasu a z uwagi na sycące składniki, doskonale sprawdzi się nawet na wegetariański obiad. Makaron z soczewicy jest bogatym źródłem białka roślinnego – zawiera 23g w 100g produktu – więc będzie to pełnowartościowy, wegetariański posiłek.
Składniki:
- 150g makaronu fussili z czerwonej soczewicy – ja użyłam makaronu z firmy Alb-Gold
- 1 zielona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 pęczka koperku
- 100g prażonych orzeszków ziemnych
Sos:
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżeczka melasy karobowej (lub miodu)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu – ważne aby go nie rozgotować. Fasolę płuczemy z zalewy i wrzucamy do miski. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Ugotowany makaron mieszamy z fasolą, papryką i koperkiem. W szklance przygotowujemy sos z musztardy, melasy karobowej, oleju rzepakowego, soku z cytryny, czosnku i pieprzu cayene. Mieszamy dokładnie aby wszystkie składniki sałatki były obtoczone w sosie. Na koniec dodajemy chrupiące orzeszki ziemne.