Uwielbiam łososia! – ale to już chyba kiedyś pisałam. 🙂 Tym razem postanowiłam przygotować lekkie i zdrowe, wiosenne szaszłyki z łososiem w pysznej marynacie. Ja piekłam swoje szaszłyki w piekarniku ale myślę, że przygotowane na tradycyjnym grillu będą równie doskonałe. Jako drugi składnik do szaszłyków wybrałam zieloną cukinię – bardzo lubię ją w wersji pieczonej ponieważ jest wtedy bardzo soczysta i co ważne – dietetyczna.
Składniki na 6 szaszłyków:
- 300g świeżego łososia – najlepszy będzie płat bez ości
- 2 cienkie cukinie
- 1 duża, żółta papryka
- pieprz cytrynowy
- 3 łyżeczki miodu gryczanego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
Filet świeżego łososia obieramy ze skóry i kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. Sos sojowy mieszamy w misce z sosem rybnym i płynnym miodem gryczanym. Następnie w przygotowanej marynacie obtaczamy dokładnie kawałeczki łososia. Tak zamarynowaną rybę wstawiamy do lodówki 30-60minut, aby nabrała przyjemnego smaku. W tym czasie myjemy paprykę i cukinię. Kroimy cukinię w centymetrowe plastry i lekko posypujemy solą lub wegetą. Żółtą paprykę kroimy w kostkę wielkości kawałków łososia.
Kawałki łososia wyjęte z marynaty nadziewamy na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z papryką i cukinią. Gotowe szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy pozostałą marynatą i posypujemy cytrynowym pieprzem. Pieczemy ok. 20 minut w 200ºC.
Przepis dołączam do akcji: