Dzisiaj przepis na nieco bardziej wiosenne – bo zielone – curry! Oczywiście podstawą będzie mleczko kokosowe, które uwielbiam. Moja propozycja to doskonały pomysł na pyszny obiad, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na jego przygotowanie – użyłam bowiem warzyw z puszek – zielonej fasolki szparagowej, groszku i drobnej, zielonkawej flażoletki.
Składniki:
- 250g piersi z indyka
- 100g fasolki Flażoletki (ok. 1/2 puszki)
- 100g zielonego groszku (ok. 1/2 puszki)
- 100g ciętej fasolki szparagowej (ok.1/2 puszki)
- 300ml mleczka kokosowego
- kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 świeża limonka
- 1/2 pęczka pietruszki lub kolendry
- kawałek ostrej, zielonej papryczki – dla tych którzy lubią zjeść pikantnie
Pierś z indyka kroimy na kawałeczki i podsmażamy w wooku na odrobinie oleju. W czasie smażenia dodajemy łyżeczkę kuminu. Podsmażonego bardzo delikatnie indyka zalewamy kokosowym mleczkiem. Na drobnej tarce ścieramy ok. 2 cm kawałek imbiru i wyciskamy 1/2 świeżej limonki. Dodajemy fasolkę szparagową, groszek i flażoletkę. Posypujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką. Jeśli lubicie pikantne potrawy, możecie dodać do curry ostrą, zieloną papryczkę. Przez kilka minut dusimy nasze danie delikatnie mieszając. Podajemy z gotowanym białym ryżem.