Czekoladowe serniczki light z orzechami

Eksperymenty z mini serniczkami chyba nigdy mi się nie znudzą! Może dlatego, że tak bardzo lubię serniki, a może dlatego, że tak szybko się je robi! Były już śmietankowe serniczki z dyniowym musem, kakaowe z domową malinowo-miętową marmoladą, cytrynowe z sosem z kiwi oraz mini serniczki migdałowe! Dzisiaj przyszedł czas na czekoladowe serniczki z chrupiącą, orzechową posypką!

Składniki na 12 serniczków:

  • 500g twarogu 0%
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • czubata łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cukru brzozowego
  • płaska łyżeczka syropu daktylowego
  • odrobina aromatu waniliowego

Posypka:

  • 8 orzechów laskowych
  • 4 suszone daktyle
  • pełna łyżka łuskanego słonecznika

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. ​W dużej misce mieszamy dobrze przemielony twaróg z jajkami i skrobią ziemniaczaną. Masa musi być dokładnie wymieszana. Następnie dodajemy czubatą łyżkę odtłuszczonego kakao, odrobinę zapachu waniliowego (wystarczy kropla), cukier brzozowy i łyżeczkę daktylowego syropu – jeśli lubicie słodsze serniczki, możecie dodać więcej cukru, ale pamiętajcie, że syrop daktylowy także jest bardzo słodki! Gotową masę przelewamy do silikonowych foremek – takich jak używacie do pieczenia babeczek. Ja umieściłam je dodatkowo w formie z dołkami na muffinki, żeby łatwiej było je wyciągnąć z piekarnika. Orzechy laskowe i daktyle kroimy na drobne kawałeczki i mieszamy z pestkami słonecznika. Posypujemy każdy z serniczków. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120°C i wstawiamy serniczki na 25 minut!

100D30001 (3)100D30001 (2)

Polecane przepisy

3 Comments

  1. W formie babeczek – świetny pomysł 🙂

  2. pysznie się prezentują:d zjadłabym jedną:d

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *