Przynajmniej raz w tygodniu w moim piekarniku „wyrastają” jakieś muffinki, babeczki itp. Tym razem zdecydowałam się na nieco większe foremki dlatego babeczki wielkością przypominają raczej małe bułeczki. Są doskonałe na deser ale tez nadają się jako dodatek do zdrowego śniadania – np. do lekkiego jogurtu naturalnego.
Składniki na 6 babeczek (lub w moim wydaniu – 3 duże babki):
- 2 duże jajka
- 3 łyżki mąki owsianej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- suszona, tarta skórka z cytryny
- świeża, starta skórka z limonki
Wszystkie suche składniki (mąkę owsianą, proszek do pieczenia, cukier brzozowy i skrobię kukurydzianą) mieszamy ze sobą w misce. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka, aromat cytrynowy i jogurt naturalny dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremek – najlepiej silikonowych, posypujemy startą skórką z cytryny i limonki i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 20 minut. Gotowe babeczki pozostawiamy do wystygnięcia.
ale fajny kształt! 😉