Chcę Wam przedstawić pomysł na szybki obiad – będzie to potrawka z kurczaka z kaszą jaglaną i kiełkami. Smak podkreśli przyprawa curry i sos sojowy, który doskonale nadaje się do tego typu dań. U mnie powstała z resztek znalezionych w lodówce (nie zawsze znajduję w niej ugotowaną pierś z kurczaka ale tym razem właśnie tak było!). Jest bardzo pożywna ponieważ zawiera kurczaka i kaszę jaglaną, która jest syta i zdrowa.
Do przygotowania dania potrzebujemy następujących składników (porcja dla 1 głodnej osoby!):
- 1 mała gotowana pierś z kurczaka
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 1/3 czerwonej papryki
- 2-3 suszone pomidory
- garstkę kiełków na patelnię
- sos sojowy
- przyprawę curry
- łyżka oleju
Ugotowaną wcześniej pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Kaszę jaglaną gotujemy aż zmięknie – uważamy aby jej za bardzo nie rozgotować bo i tak będzie ona jeszcze podgrzewana na patelni z całym daniem. Paprykę kroimy w kostkę, suszone pomidory wyciągamy z oliwy i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełki do smażenia na patelni (można je kupić w pudełeczkach, w większych sklepach) i chwilkę podsmażamy. Dorzucamy na patelnię kurczaka, kaszę jaglaną, paprykę i pomidory. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na patelni z przyprawą curry (Przyprawa curry to tak naprawdę mieszanka kilku przypraw takich jak między innymi kurkuma, kolendra, kmin rzymski, cynamon, imbir, pieprz, sól… W zależności od firmy produkującej tą mieszankę jest ona mniej lub bardziej aromatyczna – sami więc oceńcie czy 1 łyżeczka wystarczy – u mnie wyszło bardzo smacznie!). Całość podlewamy sosem sojowym, ok. 4 łyżki. Kiedy danie nabierze ładnego, żółtawego koloru i będzie podsmażone, przekładamy je do miseczki lub na talerz – ale tam szybciej ostygnie! Smacznego!
Curry z kaszą jeszcze nigdy nie próbowałam, ale wygląda wspaniale! Muszę nadrobić zaległości:) Pozdrawiam!