Kuchnia indyjska i orientalne, wyraziste smaki to coś czego nie potrafię sobie odmówić. Gdy nie mam czasu na gotowanie a ochota na coś pysznego jest duża, wybieramy się do fantastycznej restauracji Parivar na warszawskiej Pradze-Południe, w której na pochwałę zasługuje chyba wszystko – od fantastycznej obsługi po pyszne dania. Czasem jednak zbieram się w sobie i przygotowuje samodzielnie pyszne curry z dużą ilością przypraw.
Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na kurczaka w sosie orzechowo-kokosowym z pędami bambusa. Bardzo delikatny a zarazem aromatyczny sos na pewno przypadnie do gustu miłośnikom masła orzechowego.
Składniki:
-
- 300g piersi z kurczaka
-
- 160ml mleka kokosowego
-
- 100g pędów bambusa
-
- 1 czubata łyżeczka masła orzechowego Primavika
-
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
-
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
-
- 1 łyżeczka sosu sojowego
-
- 1/2 łyżeczki soku z limonki
-
- 1/2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich
-
- 1/2 ząbka czosnku
-
- 2 listki kafiru lub limonki
-
- szczypta gałki muszkatołowej
-
- szczypta mielonego kardamonu
-
- szczypta suszonej trawy cytrynowej
- pieprz czarny świeżo mielony
Do dekoracji:
-
- świeża kolendra
-
- łyżeczka orzeszków ziemnych
- łyżeczka wiórków kokosowych
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. Obtaczamy w 1/2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku, 1/2 wyciśniętego ząbka czosnku i 1 łyżeczce sosu sojowego i obsmażamy na patelni.
W małym rondelku podgrzewamy mleko kokosowe z przyprawami – imbirem, cynamonem, kardamonem, gałką, listkami kafiru i suszoną trawą cytrynową. Dodajemy łyżeczkę masła orzechowego i dokładnie mieszamy aż powstanie klarowny sos. Doprawiamy odrobiną soku z limonki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Do gotowego sosu dodajemy odsączone pędy bambusa i kurczaka i dokładnie mieszamy.
Podajemy z plackami roti lub naan, posypane świeżą kolendrą, posiekanymi orzeszkami ziemnymi i wiórkami kokosa.