Po krótkiej nieobecności zapraszam na prosty i smaczny obiad – frittatę z zielonymi warzywami. Szybki sposób na zdrowy i syty posiłek, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. 🙂
Składniki:
- 6 jajek
- ½ zielonej cukinii
- 1 zielona papryka
- 8 zielonych oliwek
- 1 łyżka pesto z bazylii
- kilka małych kosteczek pleśniowego sera lazur
- mieszanka ziół dalmatyńskich – oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek i szałwia
- szczypta soli lub wegety
Jajka wbijamy do miski, mieszamy z ziołami, solą i zielonym pesto z bazylii. Lekko je ubijamy. Cukinię kroimy w plasterki, które następnie przecinamy na pół. Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy na plasterki. Umytą, zieloną paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do roztrzepanych jajek. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Ceramiczne naczynie na tartę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim cukinię, wylewamy jajeczną masę i posypujemy pokrojonymi oliwkami. Na wierzchu układamy kawałeczki sera pleśniowego, który nada naszej potrawie bardziej wyrazistego smaku. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika ok. 25 minut.
Bardzo smakowita. Fajny pomysła na wykorzystanie jedynie zielonych warzyw.