Lubicie meksykańskie smaki? Połączenia papryki, pomidorów, fasoli, kukurydzy, aromatycznych przypraw… Ja tego typu dania przygotowuje dość często w różnych wersjach – z mięsem mielonym, kurczakiem, wegetariańskie z roślinami strączkowymi. Tym razem postawiłam na soczewicę i czerwoną fasolę. Oto bardzo prosty przepis na szybkie i zdrowe danie obiadowe, które możecie podać z ryżem, kaszą kuskus, pszennymi plackami lub po prostu grzanką z pełnoziarnistej bagietki.
Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 260g ugotowanej soczewicy (możecie użyć soczewicy z puszki lub ugotować samodzielnie)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 150ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- świeża kolendra
- szczypta cynamonu
- 1/2 ząbka czosnku
- suszone oregano i pietruszka
- szczypta ostrej papryki chili
- szczypta słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Pomidory z puszki przełożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy, koncentrat i podgrzać z wyciśniętym czosnkiem. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, warzywa z puszki i soczewicę. Przyprawić cynamonem, papryką ostrą i słodką, ziołami i łyżką oliwy z oliwek. Ozdobić świeżą kolendrą i podać dodatkiem węglowodanowym.