Meksykańska potrawka z soczewicą w wersji wege

Lubicie meksykańskie smaki? Połączenia papryki, pomidorów, fasoli, kukurydzy, aromatycznych przypraw… Ja tego typu dania przygotowuje dość często w różnych wersjach – z mięsem mielonym, kurczakiem, wegetariańskie z roślinami strączkowymi. Tym razem postawiłam na soczewicę i czerwoną fasolę. Oto bardzo prosty przepis na szybkie i zdrowe danie obiadowe, które możecie podać z ryżem, kaszą kuskus, pszennymi plackami lub po prostu grzanką z pełnoziarnistej bagietki. 

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 260g ugotowanej soczewicy (możecie użyć soczewicy z puszki lub ugotować samodzielnie)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy 
  • 150ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • świeża kolendra
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 ząbka czosnku
  • suszone oregano i pietruszka
  • szczypta ostrej papryki chili
  • szczypta słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Pomidory z puszki przełożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy, koncentrat i podgrzać z wyciśniętym czosnkiem. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, warzywa z puszki i soczewicę. Przyprawić cynamonem, papryką ostrą i słodką, ziołami i łyżką oliwy z oliwek. Ozdobić świeżą kolendrą i podać dodatkiem węglowodanowym.

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *