Lubisz kuchnię meksykańską?
Fasola, mięso, pomidory, ostra papryczka, awokado, kukurydza… to składniki, które muszą się pojawić w meksykańskich potrawach. Przedstawiam Wam moje pomysły na kompletną, meksykańską ucztę.
Chili con carne z wołowiną:
Składniki:
- 500 g chudej, mielonej wołowiny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- mała czerwona papryka
- gruby plaster świeżego ananasa
- 1 mini puszka czerwonej fasoli
- 400 ml przecieru pomidorowego z puszki
- 1 kostka gorzkiej czekolady 80%
- szczypta cynamonu
- 2 szczypty chili lub kawałek świeżej
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 ząbek czosnku
Dodatki:
- roślinna śmietanka (może być też zwykła)
- natka pietruszki
- ostre papryczki marynowane
Wykonanie:
Na łyżce oliwy podsmaż pokrojony czosnek, dodaj mięso mielone i podsmaż. Dodaj pomidory, pokrojoną drobno paprykę, fasolę i kukurydzę oraz pokrojonego w kostkę ananasa (można pominąć). Dopraw szczyptą cynamonu, chili (może być w proszku lub dodaj kawałek świeżej papryczki), kostkę gorzkiej czekolady oraz łyżeczkę słodkiej mielonej papryki. Pogotuj chwilę aż smaki się połączą i czekolada rozpuści. Najlepiej smakuje, gdy trochę postoi, więc możesz przygotować chili dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Tortille kukurydziane
Składniki:
- 170 g mąki kukurydzianej
- 170 g mąki pszennej lub gryczanej
- 50 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka gorącej wody
Wykonanie:
Do miski wsyp mąki, dodaj sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj rozpuszczone masło i wlej wodę, cały czas wyrabiając łopatką, aż składniki się połączą. Wyrób ciasto, aż będzie elastyczne, następnie zawiń je w folię spożywczą i odstaw na ok. 30 minut.
Podziel na 10-12 małych porcji, uformuj z nich kulki i rozwałkuj na placki. Usmaż na dobrze rozgrzanej, suchej patelni aż się zarumienią.
Najprostsze guacamole
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- szczypta soli
- sok z 1/4 cytryny
Wykonanie:
Awokado rozgnieć widelcem lub zmiksuj z sokiem z cytryny i solą.