Menu bez pszenicy!

Zainspirowana akcją kulinarną Menu bez pszenicy postanowiłam podjąć wyzwanie i stworzyć dla Was moją wersję wegetariańskiego jadłospisu.

Nie było to łatwe bo z jadłospisu musiałam wyeliminować mięso, ryby i wszystkie pochodne pszenicy takie jak orkisz, kamut, pszenżyto, jęczmień, żyto, owies, mąkę pszenną, żytnią, jęczmienną, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kaszę manną, kuskus, kaszę jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny i makaron żytni.

Zerknijmy więc jakie pomysły zrodziły się w mojej głowie…

ŚNIADANIE– to najważniejszy posiłek – musi nam wiec dostarczyć wszystkiego co niezbędne do rozpoczęcia nowego, często bardzo intensywnego dnia. Powinien być syty, żeby uniknąć podjadania niezdrowych słodkości tuż po nim. A do śniadania pyszna kawa, która pozwoli nam szybko się rozbudzić!

Moja propozycja na śniadanie bez pszenicy to: mini serniczki z malinami!

Mini serniczki z malinami

Na 2 serniczki potrzebujemy:

  • 1 serek wiejski lub chudy twaróg
  • 1 łyżeczkę kakao odtłuszczonego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki cukru brzozowego
  • 1 łyżeczkę wiórków kokosowych
  • ok. 10 dużych malin

Twarożek mieszamy z jajkiem i cukrem. Dodajemy kakao i wiórki kokosowe. Całość przelewamy do silikonowych foremek do pieczenia. Maliny rozgniatamy widelcem tak, żeby powstał z nich gęsty „sos” i wylewamy na wierzch serniczków. Piekarnik rozgrzewamy do 200oC i pieczemy serniczki przez ok. 25-30 minut.

Śniadanie bez pszenicy

ŚNIADANIOWE SERNICZKI

_____________________________________________________________________________________

OBIAD – powinien zawierać coś ciepłego! Co prawda mamy lato i nie każdy ma ochotę na ciepłe zupy, kotlety z ziemniaczkami czy dania jednogarnkowe. Na pozbawiony pszenicy, wegetariański obiad wybrałam więc boczniaki. Te smaczne grzyby są o tej porze roku łatwo dostępne w sklepach i można je przygotować w formie „boczniakowych kotlecików”.

Moja propozycja to: boczniaki smażone w jajku i kolorowa sałatka warzywna.

Smażone boczniaki

Potrzebujemy jedynie:

  • boczniaki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

i na sałatkę np:

  • sałata lodowa
  • kiełki (takie jakie lubicie)
  • pomidorki koktajlowe
  • rzodkiewki
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sok z cytryny 

Jajka roztrzepujemy widelcem z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Czyste boczniaki obtaczamy z każdej strony w jajku i smażymy na patelni. Boczniaki nie wymagają długiego smażenia. Wystarczy obserwować czy zaczynają się rumienić.

Do ciepłych boczniaków przyda się też jakaś zielenina. Ja postanowiłam przygotować szybką sałatkę ze świeżych warzyw z ziołami prowansalskimi, odrobiną soku z cytryny i oliwą z oliwek. Możecie użyć do sałatki swoich ulubionych warzyw które akurat macie pod ręką: pomidorów, papryki, sałaty itp. Ilość usmażonych boczniaków i przyrządzonej sałatki uzależniona jest oczywiście tylko od poziomu Waszego apetytu!

Boczniaki smażone w jajku

Sałatka warzywna

_____________________________________________________________________________________

DESER – wybrałam moje ulubione babeczki! Tym razem w zupełnie innej odsłonie, z wykorzystaniem czerwonej fasoli. To oryginalny sposób na pozbycie się pszennej mąki z przepisu. Muffinki będą miały jednak dość charakterystyczny mączny smak, który nie wszystkim może przypaść do gustu. Warto jednak wypróbować ten przepis– ja mam już kilka nowych pomysłów i z pewnością, w przyszłości, pokażę Wam jeszcze inne wersje fasolowych babeczek.

Babeczki z fasoli

Do przygotowania 8 babeczek potrzebujemy:

  • 250g czerwonej fasoli z puszki
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • płatki migdałów do dekoracji

Fasolę odsączamy z zalewy i przemywamy pod bieżącą wodą.  W wygodnym naczyniu umieszczamy fasolę, jajka i miód i dokładnie miksujemy (ja używam blendera) aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy kakao, przyprawy i proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie miksujemy, aby składniki dobrze się wymieszały. Do silikonowych papilotek wlewamy masę i posypujemy płatkami migdałów. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190oC przez 25 minut i pozostawiamy do ostygnięcia.

Babeczka z fasoli

Babeczki z czerwonej fasoli

_____________________________________________________________________________________

KOLACJA – na wegetariańską kolację bez pszenicy proponuję sałatkę z dodatkiem serka feta! Hasłem przewodnim będzie w niej rzodkiewka – także w postaci kiełków, które uwielbiam! Taka sałatka to dobry pomysł na lekką kolację, żeby za bardzo nie najadać się ciężkim posiłkiem przed snem!

Sałatka z fetą

Składniki:

  • kilka listków sałaty lodowej
  • 1 mała czerwona cykoria
  • kilka dużych rzodkiewek
  • kiełki rzodkiewki
  • serek feta
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • zioła
  • szczypta soli 

Warzywa dokładnie myjemy. Sałatę i cykorię rwiemy na drobne kawałki. Rzodkiewkę kroimy na 6 części. Dorzucamy kiełki rzodkiewki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, przyprawiamy ulubionymi ziołami i szczyptą soli. Całość dokładnie mieszamy. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na sałatce!

Sałatka rzodkiewkowa

Sałatka z rzodkiewką

Na tym już koniec! Mnie – mięsożercy i fance wszelkich otrębów – nie było łatwo przygotować dania bez tak wielu składników. Mam nadzieję, że moje wegetariańskie menu bez pszenicy, choć trochę przypadnie Wam do gustu i znajdziecie w nim coś dla siebie!

SMACZNEGO!!!

Polecane przepisy

2 Comments

  1. Oj mi bardzo przypadło 🙂 Smakowite i pięknie uchwycone!

    1. Bardzo się cieszę:) Szczególnie, że ostatnio jestem wielką fanką QuchniWege:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *