Ostatnio dostałam od Magdy – którą serdecznie pozdrawiam – przepis na pyszne ciasto bananowe. Miałam okazję także wypróbować jak smakuje i byłam już pewna, że będzie to ciasto, które niebawem upiekę. Oczywiście, gdy przyszło do pieczenia, okazało się, że w domu brakuje kilku składników, dlatego szybko zmodyfikowałam przepis i upiekłam moją wersję bananowca. Ciasto wyszło zupełnie inne niż to, które jadłam wcześniej. Nie mogę jednak powiedzieć, że się nie udało – było pyszne! Słodkie, wilgotne, intensywnie bananowe i co najważniejsze – zdrowe.
Podstawą ciasta są oczywiście banany. Kolejnym ważnym składnikiem są mielone orzechy laskowe – niezwykle bogate w potas, fosfor i witaminę E! Zdecydowałam się też na użycie do ciasta oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy pamiętać o umieszczeniu go w naszej diecie. Ponieważ banany były bardzo dojrzałe i nieziemsko słodkie, do ciasta nie dodałam ani grama cukru!
Składniki:
- 3 dojrzałe, duże banany
- 100g mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki mąki owsianej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka sody
- kilka orzechów laskowych do dekoracji
Obrane banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy. Łączymy z mielonymi orzechami laskowymi, mąką i sodą. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z resztą składników. Do ciasta można dodać odrobinę cukru – jeśli jednak banany będą mocno dojrzałe nie będzie to konieczne. Ciasto przelewamy do tortownicy*, posypujemy posiekanymi laskowymi orzechami i pieczemy przez 1 godzinę przez 180°C.
* ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 18cm
Świetny przepis! Uwielbiam takie ciasta, na pewno skorzystam 🙂
Uwielbiam ciasta bananowe – zdecydowanie mają w sobie coś 🙂 Twoje wygląda pysznie 🙂
Takie zdrowe, a wygląda jak najlepsyz tort mojej babci ! <3
Banany i orzechy to duet idealny! Porywam kawałek…;)