Pasztet z orzechami włoskimi i żurawiną

Domowy pasztet to dobra alternatywa dla kupowanego w sklepie – mamy kontrolę nad jakością jego składników i możemy sami użyć ulubionych dodatków. Ja poza klasycznym pasztetem, na święta przygotowałam też wersję z żurawiną i orzechami włoskimi. Przepis na klasyczną wersję znajdziecie TUTAJ. Pod spodem wersja z orzechami a Wy możecie też poszaleć i przygotować swoją z jeszcze innymi, smacznymi dodatkami np. suszonymi pomidorami lub oliwkami.

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 małe bułki – u mnie grahamka
  • 25 g masła
  • 3 małe jajka
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • gałka muszkatołowa mielona
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów włoskich

Bułki porwij na drobne kawałki, wrzuć do miski i zalej odrobiną ciepłej wody, zostaw aby namiękła. Dodaj wątróbkę i mielone mięso z indyka – im chudsze tym bardziej dietetyczny będzie nasz pasztet. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Dopraw wszystko solą, pieprzem czarnym i ziołowym z kolendrą oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Żółtka oddziel od białek i dodaj do mięsa razem z rozdrobnionym masłem. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj posiekane orzechy włoskie i żurawinę suszoną. Białka ubij z odrobiną soli na sztywno i delikatnie połącz z pozostałą masą.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i udekoruj na górze kilkoma liśćmi laurowymi. Piecz około 50 minut w 170 stopniach. Wyjmij blaszkę z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

*z podanych składników przygotujecie jeden duży lub dwa małe pasztety – mój ze zdjęcia jest wykonany z połowy składników w blaszce o średnicy 18 cm.

Pasztet z orzechami i żurawiną będzie idealny do kanapki z dodatkiem chrzanu i sałaty lub jako dodatek na lekki obiad z sałatką pełną świeżych warzyw.

Pasztet z wątróbką z orzechami

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *