Lubicie kalafior? Ja jadam to warzywo głównie latem gdy nie mam czasu na gotowanie, gdyż jest szybkie w przygotowaniu i właściwie samo może stanowić smaczny obiad. Jako dziecko jadałam gotowany kalafior z masłem i bułką tartą. Teraz wolę raczej sam, ugotowany na parze lub al dente. Miałam już okazję próbować go jako główny składnik spodu do słynnej, wegańskiej pizzy z kalafiora oraz na surowo w sałatce z brzoskwiniami i sosem jogurtowym. Postanowiłam jednak przygotować kalafior w jeszcze innej postaci – pieczony w zdrowym cieście jaglanym. Przygotowanie zajmuje chwilę a smak jest naprawdę ciekawy – musicie wypróbować.
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 2 czubate łyżki mąki jaglanej
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- szczypta kurkumy
- szczypta cynamonu
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- woda
Kalafior gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy. Mąkę rozrabiamy z wodą i mieszamy z przyprawami – ciasto powinno mieś konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Łapiemy różyczki kalafiora, maczamy w cieście i układamy na papierze do pieczenia. Posypujemy czarnym sezamem. Wkładamy do nagrzanego do 170ºC piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Studzimy i podajemy same lub z ulubionym dipem.
Pyszny pomysł! Uwielbiam kalafiory.
Niedawno robiłam coś podobnego – kalafior pieczony w całości w panierce z mąki z ciecierzycy 🙂