Ryż z jabłkiem to dla niektórych smak dzieciństwa. Ja jako dziecko choć uwielbiałam słodycze – nie byłam fanką wielu posiłków na słodko – nie lubiłam słodkiego ryżu, owsianki, budyniu, zupy mlecznej i makaronu z truskawkami. Smaki się zmieniają i dzisiaj uwielbiam takie słodkie połączenia. Oto pomysł na pyszne śniadanie z jabłkiem.
Potrzebujecie:
- 50 g brązowego ryżu
- 2-3 łyżki półtłustego twarogu / w wersji wege pomijamy ten składnik
- 1 małe jabłko
- 1 łyżeczkę mielonego cynamonu
- 1 łyżeczkę suszonej żurawiny lub rodzynek
- 1 łyżeczkę płatków migdałów
- 1/2 małego jogurtu naturalnego / w wersji wege 1 jogurt kokosowy bez cukru
Ryż gotujemy. Twaróg rozdrabniamy w misce i mieszamy z płatkami migdałów i żurawiną/rodzynkami. Jabłko kroimy w kostkę, wkładamy do rondelka, posypujemy cynamonem i zalewamy odrobiną wody. Dusimy aż będzie miękkie. Jeśli macie kwaśne jabłko możecie dodać odrobinę ksylitolu lub miodu. Twaróg z dodatkami mieszamy z ryżem i jabłkiem oraz jogurtem. Gotowe!