Dziś przepis na bardzo smaczną i sytą sałatkę w arabskim stylu. Bazą będzie CZERWONA SOCZEWICA i KASZA JAGLANA. Oba te składniki są jeszcze dość rzadko używane w polskiej kuchni ale mam nadzieję, że z czasem się to zmieni. Kaszę jaglaną w naszej sałatce możemy zastąpić kuskusem ale musimy pamiętać, że ma on więcej kalorii! Przepis sprawdzi się jako lunch, dodatek do kolacji lub obiadu a także jako imprezowa przystawka.
Składniki na 2 duże porcje sałatki:
- 3 czubate łyżki czerwonej soczewicy
- 3 czubate łyżki kaszy jaglanej
- 6 suszonych pomidorów
- 10 zielonych oliwek
- 5 czarnych oliwek
- 2-3 łyżki sosu z zielonych oliwek
- 8-10 suszonych daktyli
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- kilka ziarenek kolendry
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu czarnego
Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy aż lekko zmięknie – nie należy rozgotować składników bo sałatka nie będzie ładnie wyglądała a i smak pozostawi wiele do życzenia. Gotową bazę przekładamy do miski i czekamy aż ostygnie. Suszone pomidory, oliwki i daktyle kroimy na małe kawałki i mieszamy z kaszą i soczewicą. Przyprawiamy kilkoma łyżeczkami sosu z zielonych oliwek, cynamonem, kolendrą i odrobiną pieprzu.
Smacznego!
Bardzo fajne, lubię takie arabskie smaki 😉
Pyszności!
mniami, zrobiłam sobie. Nie miałam zielonych oliwek to dodałam kilka kaparów. Niestety chyba rozgotowałam kaszę i soczewicę ale i tak super przepis