Sałatka z gotowanym burakiem, fetą i kaszami

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam buraki. Kiedyś jadałam je głównie w formie tradycyjnych buraczków do obiadu – na ciepło lub na zimno z dodatkiem jabłka. Od jakiegoś czasu jednak, bardzo lubię sięgać po pieczone i gotowane buraki. Są one doskonałe do dipów, zup kremów oraz sałatek. Na blogu znajdziecie już jeden przepis na sałatkę z buraczkami, dziś jednak chciałam Wam pokazać prosty sposób na sycącą sałatkę z tym warzywem.

Do przygotowania sałatki użyłam miksu kasz – mojego ulubionego pęczaku, kaszy gryczanej, bulguru a także zielonej soczewicy dzięki czemu sałatka będzie treściwym i bardzo wartościowym posiłkiem. Możecie użyć też gotowych, ugotowanych już buraków, które kupić można w całości w niektórych sklepach. Taką sałatkę przygotujecie wówczas w bardzo krótkim czasie.

Składniki:

    • 4 średniej wielkości buraki
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 100g sera feta
    • 50g kaszy gryczanej
    • garść kiełków rzodkiewki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • szczypta pieprzu cytrynowego
    • 1 łyżeczka sosu sojowego

Sos chrzanowy:

    • 1,5 łyżeczki tartego chrzanu
    • 1 łyżeczka miodu
    • 5 łyżek jogurtu naturalnego

Upieczonego lub ugotowanego buraka kroimy w kostkę. Kaszę gryczaną oraz mieszankę kasz Melvit gotujemy według wskazań na opakowaniu ale uważamy aby ich nie rozgotować. Fetę kroimy w kostkę, natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Gdy kasze wystygną mieszamy je z pokrojonymi burakami, serem feta, natką pietruszki, kiełkami rzodkiewki i przyprawiamy do smaku sosem sojowym, oliwą i pieprzem cytrynowym.

W małej miseczce mieszamy tarty chrzan z odrobiną miodu i jogurtem naturalnym. Podajemy oddzielnie do sałatki.

Polecane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *