Zapiekanka mocno paprykowa z kurczakiem i soczewicą!

Jesień za oknem więc na obiad przyda się coś smacznego, zdrowego i sycącego! Punktem przewodnim dzisiejszej zapiekanki jest papryka. Czerwona surowa papryka, słodka – mielona, drobno posiekana – suszona oraz piekielnie pikantna – mielona papryczka piri-piri! Ostrość sprawi, że potrawa będzie rozgrzewająca. Aby była sycąca dodamy czerwoną soczewicę, kaszę jaglaną i kurczaka.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 6 plasterków sera Brie (lekki – 12% tłuszczu)
  • 1 mała czerwona papryka
  • papryka słodka mielona
  • ostra papryka piri-piri mielona
  • suszona papryka
  • sos sojowy ciemny
  • szczypta przyprawy indyjskiej do curry
  • olej do smażenia

Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy na wolnym ogniu aż zmięknie. Na patelni rozgrzewamy olej. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Obtaczamy kurczaka z przyprawie do curry i słodkiej papryce po czym lekko podsmażamy. Czerwoną paprykę kroimy w drobniutką kostkę i wrzucamy na patelnię do kurczaka. Całość podlewamy odrobiną wody i dodajemy sos sojowy oraz szczyptę mielonej papryki piri-piri. Uwaga – ostra! Dodajemy także 1 łyżeczkę suszonej papryki w kawałkach. Pozostawiamy wszystko na wolny ogniu aż nasz sos lekko odparuje, następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i soczewicę. Całość mieszamy. Gotową potrawkę z kurczakiem przekładamy do żaroodpornych miseczek. Na górze układamy po trzy plasterki sera brie o obniżonej zawartości tłuszczu, posypujemy suszoną papryką i mieloną słodką papryką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na ok. 10 minut.

zapiekanka

 

Polecane przepisy

2 Comments

  1. piękne zdjęcia! 🙂 I danie pomyślane, smaki cudownie połączone! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *