Prosty przepis na zdrowe, domowe batoniki owsiane z suszonymi morelami i żurawiną.
Składniki na ok 8 batoników:
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki wysokobłonnikowych otrębów owsianych
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- 1 łyżeczka syropu daktylowego
- 150 ml odtłuszczonego kefiru
- 3 duże suszone morele
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- ½ łyżeczki cynamonu
Płatki i otręby owsiane wsypujemy do miski. Dodajemy łyżeczkę cukru brzozowego (lub więcej jeżeli lubicie słodkie batoniki) i pół łyżeczki mielonego cynamonu. Suszone morele kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do miski. Dodajemy suszoną żurawinę i łyżeczkę syropu daktylowego. Całość zalewamy kefirem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut aby otręby i płatki namiękły. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę wykładamy na spód blachy i dociskamy do dna – masa nie powinna być grubsza niż 1 cm. Piekarnik nagrzewamy do 190°C i wkładamy blaszkę do środka. Pieczemy ok. 15 minut. Blachę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy ostrym nożem na prostokątne kawałki. Gotowe batoniki nadają się na deser, drugie śniadanie albo jako przekąska do kawy lub mleka.
Idealne do zabrania ze sobą na drugie śniadanie 🙂
nie ma to jak zdrowe, domowe batoniki ! oczywiście pełne zbóż, orzechów, bakalii – najlepsze 🙂
Uwielbiam! najlepsze są domowej roboty :)) można w nie wpakować co się tylko da i na co sie ma ochotę
Zdrowe, ładne, domowe, idealne:)