Sezon na pierniczki rozpoczął się już jakiś czas temu. Jeśli jeszcze nie udało Wam się upiec swoich świątecznych ciasteczek, proponuję prosty przepis na ciasto, które najlepiej nabierze smaku jeśli poleży w lodówce 24h. Do dekoracji wybrałam białą czekoladę i suszoną skórkę z pomarańczy.
Takie pierniczki to idealny prezent dla najbliższych.
Składniki:
- 150g miodu
- 100g masła
- 150g mąki pełnoziarnistej
- 100g maki pszennej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji:
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- suszona skórka pomarańczowa
Masło rozpuść i wymieszaj z miodem. Jeśli Twój miód nie jest płynny, delikatnie go podgrzej. Pozostaw do wystudzenia. Dodaj mąki, przyprawę korzenną oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i odstaw do do lodówki na 24h.
Gotowe ciasto rozwałkuj rozwałkuj na lekko opruszonej mąką stolnicy, wytnij foremkami dowolne kształty ciasteczek. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 12 minut. Pozostaw do wystudzenia.
W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Zamocz w niej kawałek wystudzonego pierniczka, oprusz startą, suszoną skórką pomarańczową i pozostaw aż czekolada zastygnie.
Inne pierniczkowe inspiracje Doliny smaków znajdziecie poniżej:
Piękne ciasteczka! Świetny pomysł z białą czekoladą 🙂
Faktycznie wyszło super – wersja z czekoladą deserową trochę za bardzo dominuje nad smakiem przypraw korzennych dlatego biała czekolada sprawdziła się doskonale.