Pikantny, wyrazisty dip z pieczonych buraczków podpatrzyłam w kucharskiej książce “Jerozolima” i od razu wzbudził moje zainteresowanie. Podobny do tego opisanego w książce przygotowałam jako dodatek do indyjskiego kurczaka i chlebków naan. Możecie go także przygotować jako smarowidło do chleba, pieczonej bagietki lub chrupkiego pieczywa maca. Gorąco polecam wszystkim miłośnikom buraczków i niebanalnych smaków.
Składniki:
- 4 duże buraki
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżka orzeszków ziemnych bez soli
- plaster sera feta – ok. 1 cm.
- szczypta suszonych liści kolendry
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Oczyszczone buraki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy około godziny, aż zmiękną. Odstawiamy do przestygnięcia, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Następnie umieszczamy buraki w misie malaksera, dodajemy jogurt grecki, przyprawy, wyciśnięte ząbki czosnku, syrop z agawy i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowy dip przekładamy do miseczki, posypujemy suszonymi listkami kolendry, pokruszoną fetą i orzeszkami ziemnymi.
świetny dip, idealny do wszelkiego rodzaju dań, czy przekąsek takich jak krakersy 🙂