Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam buraki. Kiedyś jadałam je głównie w formie tradycyjnych buraczków do obiadu – na ciepło lub na zimno z dodatkiem jabłka. Od jakiegoś czasu jednak, bardzo lubię sięgać po pieczone i gotowane buraki. Są one doskonałe do dipów, zup kremów oraz sałatek. Na blogu znajdziecie już jeden przepis na sałatkę z buraczkami, dziś jednak chciałam Wam pokazać prosty sposób na sycącą sałatkę z tym warzywem.
Do przygotowania sałatki użyłam miksu kasz – mojego ulubionego pęczaku, kaszy gryczanej, bulguru a także zielonej soczewicy dzięki czemu sałatka będzie treściwym i bardzo wartościowym posiłkiem. Możecie użyć też gotowych, ugotowanych już buraków, które kupić można w całości w niektórych sklepach. Taką sałatkę przygotujecie wówczas w bardzo krótkim czasie.
Składniki:
-
- 4 średniej wielkości buraki
-
- 1/2 pęczka natki pietruszki
-
- 100g sera feta
-
- 50g kaszy gryczanej
-
- garść kiełków rzodkiewki
-
- 2 łyżki oliwy z oliwek
-
- szczypta pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Sos chrzanowy:
-
- 1,5 łyżeczki tartego chrzanu
-
- 1 łyżeczka miodu
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
Upieczonego lub ugotowanego buraka kroimy w kostkę. Kaszę gryczaną oraz mieszankę kasz Melvit gotujemy według wskazań na opakowaniu ale uważamy aby ich nie rozgotować. Fetę kroimy w kostkę, natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Gdy kasze wystygną mieszamy je z pokrojonymi burakami, serem feta, natką pietruszki, kiełkami rzodkiewki i przyprawiamy do smaku sosem sojowym, oliwą i pieprzem cytrynowym.
W małej miseczce mieszamy tarty chrzan z odrobiną miodu i jogurtem naturalnym. Podajemy oddzielnie do sałatki.