Jesień za oknem więc na obiad przyda się coś smacznego, zdrowego i sycącego! Punktem przewodnim dzisiejszej zapiekanki jest papryka. Czerwona surowa papryka, słodka – mielona, drobno posiekana – suszona oraz piekielnie pikantna – mielona papryczka piri-piri! Ostrość sprawi, że potrawa będzie rozgrzewająca. Aby była sycąca dodamy czerwoną soczewicę, kaszę jaglaną i kurczaka.
Składniki na 2 porcje:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki czerwonej soczewicy
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 6 plasterków sera Brie (lekki – 12% tłuszczu)
- 1 mała czerwona papryka
- papryka słodka mielona
- ostra papryka piri-piri mielona
- suszona papryka
- sos sojowy ciemny
- szczypta przyprawy indyjskiej do curry
- olej do smażenia
Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy na wolnym ogniu aż zmięknie. Na patelni rozgrzewamy olej. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Obtaczamy kurczaka z przyprawie do curry i słodkiej papryce po czym lekko podsmażamy. Czerwoną paprykę kroimy w drobniutką kostkę i wrzucamy na patelnię do kurczaka. Całość podlewamy odrobiną wody i dodajemy sos sojowy oraz szczyptę mielonej papryki piri-piri. Uwaga – ostra! Dodajemy także 1 łyżeczkę suszonej papryki w kawałkach. Pozostawiamy wszystko na wolny ogniu aż nasz sos lekko odparuje, następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i soczewicę. Całość mieszamy. Gotową potrawkę z kurczakiem przekładamy do żaroodpornych miseczek. Na górze układamy po trzy plasterki sera brie o obniżonej zawartości tłuszczu, posypujemy suszoną papryką i mieloną słodką papryką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na ok. 10 minut.
piękne zdjęcia! 🙂 I danie pomyślane, smaki cudownie połączone! 🙂
super i jak zdrowo ! 🙂